Estä vääntyminen - näin voit toimia

Estä vääntyminen - näin voit toimia

8 vinkkiä, jotka ehkäisevät warp efektin 3D-tulostuksessa

Erityisesti tulostettaessa materiaaleilla, kuten ABS ja HIPS, saattaa ajan mittaan tulostuksessa ärsyttää "vääntyminen". Tämä on ruma tulostusvirhe, joka tarkoittaa että osa tulostesteesa pullistuu tai vääntyy.

Erityisesti toiminnallisten osien, joiden tulee olla erittäin tarkkoja, on suuri merkitys ettei vääntymistä pääse tapahtumaan. Vääntyminen tai warping saattaa pilata koko tulostuksen. Vääntyminen vaikuttaa erityisesti tulosteisiin, joiden tulostuspinnan kosketuspinta on suuri.

Vääntymisen syyt

Vääntyminen johtuu epätasaisesta lämpötilan jakautumisesta ja siitä aiheutuvasta jännityksestä alustassa. Koska ABS- tai HIPS -filamentit vääntyvät enemmän epätasaisissa lämpötiloissa kuin esimerkiksi PLA ja niillä on taipumus kutistua jäähdytyksen aikana, vääntymistä voidaan havaita useammin näillä materiaaleilla.


Jos ABS -tuloste jäähdytetään huoneenlämpötilassa, se voi kutistua lähes 1,5%. Mitä suurempi tulostusmalli, sitä epätasaisemmin se jäähtyy, kerrokset kutistuvat epätasaisesti ja tulostusosat pullistuvat.


Joten syyt vääntymiseen liittyvät lähinnä lämpötilaan:

  • Epätasaisesti lämmitetty tulostusalusta
  • Liian nopea tulostusprosessi
  • 3D -tulostimen väärä sijainti (esimerkiksi lähellä ikkunaa)
  • Väärät slicer-asetukset
  • TUlostusalustaa ei ole puhdistettu edellisen tulostuksen jäljiltä

Vältä vääntymistä - voit tehdä sen näillä yksinkertaisilla toimenpiteillä

1. Käytä lämmitettävää tulostusalustaa

Lämmitetty tulostusalusta pitää mallin tasaisesti lämpimänä tulostusprosessin aikana tasapainottamalla tulostuskohteen lämpötilan. Samalla se varmistaa myös paremman tarttumisen. Jos mahdollista, alustan lämpötilan tulisi olla juuri filamentin pehmenemispisteen alapuolella, koska mitä korkeampi alustan lämpötila, sitä pienempi yksittäisten filamenttikerrosten lämpötilaero ja siitä johtuva vääntyminen. Ole kuitenkin varovainen, ettet aseta alustan lämpötilaa liian korkeaksi.

Lisäksi esilämmitä alusta aina, älä aloita tulostusta heti. Näin lämpö tasaantuu jossain määrin. Tulostusalusta voidaan jopa eristää optimaalisen lämmönjaon varmistamiseksi; autoteollisuudessa käytettävä lämpöä kestävä eristys on erittäin sopiva tähän.


2. Tulosta suljetussa tilassa

Suljettu kotelo pitää lämpötilan mallin sisällä vakiona koko tulostusprosessin ajan. Kun tulostat lämmitetyllä kotelolla, sinun on aina pidettävä luukut suljettuina tulostusprosessin aikana, jotta sisälämpö ei karkaa. Löydät sopivan 3D -tulostimen kotelon myymälästämme.


3. Valitse oikea sijainti 3D -tulostimellesi

3D -tulostin kannattaa sijoittaa paikkaan, jossa se ei vedä. Ikkuna, käytävä tai oven läheisyys eivät näin ollen ole ihanteellisia paikkoja tulostimelle, koska ilman liikkuminen ja veto viilentävät tulostusta tahattomasti. Tulostettaessa ikkunoiden ja ovien tulisi olla suljettuna.


4. Sammuta materiaalituuletin muutaman ensimmäisen kerroksen aikana

Voit estää pohjakerrosten irtoamisen tulostusalustasta sammuttamalla tai hidastamalla tuulettimen ensimmäisten kerrosten tulostuksen aikana. Muista kuitenkin, että sulanut filamentti tarvitsee vielä jähmettyä riittävän nopeasti, jotta tulosteen muodostuminen on mahdollista tarkasti.


5. Paranna alustan tarttuvuutta liimoilla tai pysyvällä tulostuslevyllä

Kuten jo mainittiin, tulostusmateriaalin tarttumattomuus tulostusalustaan voi myös johtaa vääntymiseen. Vältä tulosteiden vääntyminen käyttämällä alustaa, jolla on hyvä tarttuvuus, tai paranna tarttuvuutta liimoilla, liimalla, sinisellä teipillä tai pinnoitteella.

Koska useimmat FDM -tulostimet on varustettu lasi- tai alumiinipinnalla ja pinnat ovat usein liian sileitä kestomuovien tulostamiseen, voi olla hyödyllistä käyttää joustavaa pysyvää tulostuslevyä tulostuslevyn päivityksenä.


6. Säädä slicerin asetuksia

Lämpötila ja tulostusalustan tarttuvuus eivät voi vaikuttaa vain 3D -tulosteen pullistumiseen, vaan myös väärät slicer-asetukset vaikuttavat laatuun.

  • Vähennä tulostusnopeutta

Varsinkin jos sinulla on usein vääntymisongelmia, yritä vähentää tulostusnopeutta. Samanaikaisesti myös suuttimen lämpötilaa on alennettava vastaavasti.

  • Käytä raftia ja brimia

Raft voi auttaa suurempana ja brim pienemmillä komponenteilla vääntymisen välttämiseksi rakentamalla pohjakerroksen. Mallisi reunat ovat "pidossa" ja nämä vääntyvät vähemmän. Raft voidaan helposti irrottaa mallista tulostuksen jälkeen.


7. Puhdista tulostusalusta perusteellisesti

Jos sinulla on usein vääntymisongelmia tai tulosteesi eivät tartu tulostusalustaan, puhdista se huolellisesti mukana toimitetuilla puhdistusaineilla. Pinttyneet jäämät, kuten liima, voidaan poistaa kemiallisilla liuottimilla.

Jos rakennusalustasi on epätasainen tai vaurioitunut, sinun on ehdottomasti vaihdettava se.


8. Käytä hyvälaatuista filamenttia

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä, on sanottava, että sinun on aina käytettävä korkealaatuisia filamentteja onnistuneeseen 3D-tulostamiseen. Noudata aina materiaalista riippuvia ohjeita. Vain korkealaatuinen filamentti, jota on käytetty oikein, saavuttaa myös kauniin lopputuloksen.